Los Angeles – A májbetegségek kialakulásának hátterében általában három fő tényező áll: az alkoholfogyasztás, a májban felhalmozódó zsír, amely összefügg az elhízással, cukorbetegséggel és magas koleszterinszinttel, valamint a hepatitis B és C vírusfertőzések. Azonban egy friss tanulmány új veszélyforrást azonosított, amelyről eddig keveset tudtunk.
Mi az a tetrachloretilén (PCE) és hol fordul elő?
A tetrachloretilén (PCE) egy mesterségesen előállított, színtelen folyadék, amelyet elsősorban száraz tisztításra használnak. Emellett megtalálható különféle fogyasztói termékekben is, például művészeti ragasztókban, folttisztítókban és rozsdamentes acél polírozó szerekben.
Az emberek leggyakrabban a levegőn keresztül érintkeznek vele: például a szárazon tisztított ruhákból lassan felszabadulhat a PCE. Emellett szennyezett ivóvíz útján is bekerülhet a szervezetbe, ha a vegyi anyag nem megfelelően kerül ártalmatlanításra és beszivárog a talajba, majd a talajvízbe.
A PCE egészségügyi kockázatai
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) valószínűsíthetően rákkeltő anyagként sorolta be a PCE-t. Korábbi kutatások összefüggést találtak a PCE-expozíció és többféle ráktípus között, például hólyagrák, multiplex mielóma és non-Hodgkin limfóma esetében. Emellett májrák kialakulásának kockázatát is növeli.
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 10 éves fázisúton kezdte meg a PCE használatának fokozatos megszüntetését száraz tisztításban, valamint korlátozásokat vezetett be más ipari alkalmazásokban. Ennek ellenére bizonyos országokban vagy alkalmazásokban még mindig jelen lehet ez a vegyi anyag.
Új kutatás: A PCE és a jelentős májfibrózis közötti kapcsolat
A Keck Medicine of USC hepatológusai által végzett legújabb tanulmány, amelyet a Liver International folyóiratban publikáltak, arra világít rá, hogy a PCE-expozíció háromszorosára növeli a jelentős májfibrózis kialakulásának kockázatát. A májfibrózis során túlzott mennyiségű hegszövet képződik a májban, ami végső soron májrákhoz, májelégtelenséghez vagy akár halálhoz vezethet.
„Ez az első olyan tanulmány, amely az emberi vérben kimutatható PCE-szintek és a jelentős májfibrózis közötti összefüggést vizsgálja,” mondta Brian P. Lee hepatológus és májátültetés specialistája, aki a kutatás vezető szerzője is egyben. „Eredményeink azt sugallják, hogy a PCE-expozíció lehet az oka annak, hogy két hasonló egészségi állapotú személy közül csak az egyik betegszik meg.”
A kutatás módszertana és eredményei
A kutatók az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérésének (NHANES) adatait használták fel 2017 és 2020 között. A vizsgált populáció 20 év feletti tagjai között mérték meg a vérben található PCE koncentrációját.
- Kb. 7%-uknál mutattak ki kimutatható mennyiségű PCE-t.
- A PCE-vel érintkezők háromszor nagyobb eséllyel szenvedtek jelentős májfibrózisban azokhoz képest, akiknél nem mutattak ki expozíciót.
- Ezek az eredmények függetlenek voltak olyan tényezőktől, mint életkor, nem, faj, etnikum vagy iskolai végzettség.
- A magasabb jövedelmű háztartások tagjai voltak leginkább kitéve PCE-nek – valószínűleg azért, mert gyakrabban használnak száraz tisztító szolgáltatásokat.
- Minden egyes nanogramm/milliliterrel nőtt a vérben mért PCE koncentrációja, ötszörösére emelkedett az esélye annak, hogy valakinél jelentős májfibrózis alakuljon ki.
Különleges megfigyelések: A hagyományos rizikófaktorok háttérbe szorulnak
A tanulmány különösen érdekes megállapítása volt, hogy amikor jelen volt a PCE-expozíció, akkor az alkoholfogyasztás vagy az elhízással összefüggő zsírfelhalmozódás nem játszott szerepet a jelentős májfibrózis kialakulásában. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy miért alakulhat ki valakinél májbetegség anélkül, hogy ismert rizikófaktorok fennállnának.
Mit jelent mindez számunkra?
Brian P. Lee hangsúlyozza: „A betegek gyakran kérdezik tőlünk: hogyan lehetséges, hogy nincs alkoholfogyasztásom vagy más ismert kockázati tényezőm mégis májbeteg vagyok? A válasz lehet éppen ebben a környezeti expozícióban rejlik.”
Kitekintés: A jövő kutatásai és egészségügyi következmények
Lee doktor szerint további kutatások szükségesek annak feltárására, milyen más környezeti toxinok veszélyeztetik még a májat. „Biztos vagyok benne, hogy nem csak a PCE az egyetlen káros anyag,” mondta.
Emellett reméli, hogy eredményeik hozzájárulnak majd ahhoz is, hogy mind az orvosok, mind pedig a lakosság jobban megértse e vegyi anyag hatását. Ha több embert szűrnek ki időben PCE-expozíció alapján májfibrózisra, akkor korábban felismerhető lesz a betegség és jobb esélyük lehet helyreállítani májműködésüket.
Összegzés
A tetrachloretilén (PCE), amely széles körben használatos száraz tisztításban és egyéb ipari termékekben, komoly veszélyt jelenthet májunk egészségére. Az új kutatás rávilágít arra, hogy ez az anyag jelentősen növeli a súlyos májfibrózis kialakulásának kockázatát – még azoknál is, akik nem rendelkeznek hagyományos rizikófaktorokkal. Ezért fontos tudatosítani ezt az összefüggést mind az egészségügyi szakemberekben, mind pedig azokban az emberekben, akik potenciálisan ki vannak téve ennek a vegyi anyagnak.
Forrás: https://news.keckmedicine.org/common-toxin-linked-to-liver-disease/