A kávé, csokoládé és bor – három olyan luxusnövény, amelyre milliók támaszkodnak nap mint nap – egyre nagyobb veszélyben van a klímaváltozás miatt. A ghánai kisgazdaságoktól egészen a francia szőlőültetvényekig emelkedő hőmérsékletek és változó csapadékminták fenyegetik mind a termést, mind az emberek megélhetését.
A luxusnövények jelentősége és jellemzői
Mi is az a luxusnövény? Olyan növényeket nevezünk így, amelyeket elsősorban magas piaci értékük miatt termesztenek, nem pedig alapvető emberi szükségletek kielégítésére. Ide tartozik például a kávé, kakaó, tea, vanília, sáfrány vagy akár a szarvasgomba.
Ezeket a növényeket azért termesztik a gazdák, mert világszerte hajlandóak vagyunk prémium árat fizetni egyedi ízükért, aromájukért vagy ritkaságukért. Például a sáfrány kilogrammonként több ezer dollárt ér, mivel minden egyes szálat kézzel kell leszedni.
A luxusnövények termesztése speciális körülményeket igényel: magasságot, hőmérsékletet vagy talajtípust tekintve is meghatározott feltételek mellett tudnak jól fejlődni. Ez a ritkaságuk egyik fő oka is.
Klímaváltozás – komoly fenyegetés a luxusnövények számára
A klímaváltozás veszélyezteti ezen növények jövőjét azáltal, hogy felborítja azokat az érzékeny környezeti feltételeket, amelyek között ezek a növények jól fejlődnek. A kávé, kakaó és tea például nagyon specifikus hőmérsékleti tartományokat, csapadékmintákat és talajminőséget igényelnek.
Ahogy globálisan emelkedik a hőmérséklet, ezek az ideális feltételek eltolódnak vagy akár teljesen eltűnnek bizonyos területekről.
Napfényhűtés – nem tökéletes megoldás
Egy új tanulmány, amelyet Ariel L. Morrison Ph.D. vezetett a Colorado State University (CSU) kutatócsoportjával, a klímaváltozás agrárgazdasági kockázataira fókuszál. A kutatók egy innovatív módszert teszteltek: az úgynevezett sztratoszférikus aeroszol befecskendezést (SAI), amely során visszaverő részecskéket juttatnak magas légköri rétegekbe annak érdekében, hogy csökkentsék a felszíni hőmérsékletet.
Bár ez az eljárás ígéretesnek tűnik és már egy Nemzeti Akadémiai jelentésben is értékelték, az eredmények vegyesek. A hűtés nem garantálja az esők vagy páratartalom kedvező alakulását – ezek ugyanis bonyolult módon változnak az emelkedő hőmérséklettel együtt.
A napfényhűtés nem irányítja az időjárási jelenségeket: nem biztosít enyhe esőt vagy stabilabb csapadékeloszlást, hanem inkább átrendezi a hőt és nedvességet. Ez pedig komoly problémát jelent mind a termelőknek, mind a vásárlóknak.
A kutatás részletei: 18 termelő régió vizsgálata
A CSU kutatócsoport 2036 és 2045 közötti időszakra készített nagyméretű éghajlati modelleket és agroklimatikus mutatókat használt annak érdekében, hogy megvizsgálják 18 kulcsfontosságú termelő régió alkalmasságát luxusnövények termesztésére.
- Vizsgált területek: Nyugat-Európa, Észak-Dél-Amerika és Nyugat-Afrika
- Módszer: éves alkalmasság értékelése hőmérséklet, csapadék és betegségnyomás alapján
- Eredmény: csak 6 régióban javultak következetesen az évek alkalmas volta a hűtési beavatkozás hatására
A szőlészet különleges kihívásai
Bár alacsonyabb hőmérséklet csökkentheti a hősokkot bizonyos szőlőültetvényeken, ezeknek a növényeknek szükségük van meghatározott téli pihenőidőszakra is. Túl meleg időszakok esetén korai rügyfakadással nőhet a fagyveszély.
Egy vitikultúrával foglalkozó áttekintés rámutat arra is, hogy melegebb tavaszok korábbi rügyfakadást eredményeznek, ami nagyobb kockázatot jelenthet káros fagyokra nézve – így egy melegebb világban is előfordulhatnak költséges tavaszi hideghullámok.

Hűtés kontra növényi betegségek
A kutatás azt is kimutatta, hogy az esőzés és páratartalom gyakran aláássa a hűtés előnyeit. A kakaótermesztési övezetben például nedves időszakokban gombás fertőzések terjedhetnek el gyorsan, amelyek tönkretehetik a hüvelyeket.
A kakaó patológiai elemzése összekapcsolja a fekete hüvelybetegséget olyan időjárási tényezőkkel, mint az esőzés és páratartalom. Ez összhangban áll azzal az eredménnyel is, hogy egy-egy fertőzéses hullám könnyen válthatja egy egész szezon elvesztését okozó tényezővé.
A kávé esetében vegyes válaszokat tapasztaltak: egyetlen hideg éjszaka károsíthatja a gyümölcsöt (cseresznyét), míg hosszabb száraz időszakok rontják a virágzást és termésképződést.
Egyes kelet-brazíliai területeken bizonyos modellek vízellátás javulását mutatták ki, míg más futtatásokban ugyanott vízhiány jelentkezett – ez pedig megnehezíti a gazdák tervezését és beruházási döntéseit.
“Az SAI önmagában nem elegendő hőmérséklet-csökkentési megoldás. Például bár a kakaófajták jobban tűrik a magasabb hőmérsékletet mint a kávé vagy szőlőfajták, rendkívül érzékenyek kártevők és betegségek kombinált hatásaira magas hőség mellett,” mondta Dr. Morrison.
A természetes éghajlati változékonyság nehezíti az előrejelzést
A természetes éghajlati változékonyság (NCV), vagyis az évközi normális ingadozások miatt még akkor is bizonytalanok lehetnek az eredmények, ha az átlagos feltételek elfogadhatónak tűnnek. Egy hosszabb nedves periódus vagy váratlan fagy könnyen felülírhatja egy átlagosan kedvező év előnyeit.
Fontos tanulság: A napfényhűtés ugyan mérsékelheti a szélsőséges hőségeket, de nem garantál jobb termést ezekben a luxusnövényekben – nem egyszerű igen vagy nem kérdésről van szó.
“Az SAI klíma beavatkozás ideiglenes enyhülést nyújthat néhány régióban az emelkedő hőmérsékletekkel szemben, de nem jelent biztos megoldást azoknak a kihívásoknak kezelésére, amelyekkel ezeknek a luxusnövényeknek szembe kell nézniük,” hangsúlyozta Dr. Morrison.
Alkalmazkodás – kulcsfontosságú lépések mielőtt túl késő lenne
Az alkalmazkodási lehetőségek nagyban függnek attól, milyen növényről van szó és hol termesztik azt. A gazdák választhatnak új fajtákat, módosíthatják lombkorona-kezelési technikáikat, javíthatják vízelvezetést vagy változtathatnak betakarítási időpontokon. Emellett árnyékoló- és széltörő beruházásokkal is védekezhetnek.
- Könnyebben kezelhető kockázatok: öntözés száraz időszakokban (ha rendelkezésre áll víz), farmon belüli víztárolás
- Nehéz kezelni: hosszú esős periódusok okozta betegségek elleni védekezés korlátozott lehetőségei
Összegzésként: A klímaváltozás nem csupán megváltoztatja az időjárást – alapjaiban írja át ezen luxusnövények földrajzi elterjedtségét és túlélési esélyeit világszerte.
A tanulmány részletesen olvasható az Environmental Research Letters folyóiratban.
Tetszett ez az elemzés? Iratkozzon fel hírlevelünkre további érdekes cikkekért és exkluzív tartalmakért!
További információkért látogasson el EarthSnap alkalmazásunkba – ingyenesen elérhető Eric Ralls és Earth.com jóvoltából.



