Robert F. Kennedy Jr., az Egyesült Államok egészségügyi titkára, többször is kiemelte, hogy az iparilag előállított, ultra-feldolgozott élelmiszerek jelentős szerepet játszanak az ország krónikus betegségeinek és elhízási válságának kialakulásában. Több alkalommal sürgette az amerikaiakat, hogy korlátozzák a hozzáadott cukrot, sót, zsírt, mesterséges színezékeket és tartósítószereket tartalmazó ételek fogyasztását.
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek elleni küzdelem társadalmi támogatottsága
Bár Robert F. Kennedy Jr. számos vitatott és alátámaszatlan közegészségügyi állítást tett, az ultra-feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos álláspontja viszonylag kevésbé megosztó. Egy 2024 januári Associated Press és National Opinion Research Center közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak több mint 65%-a támogatja a feldolgozott élelmiszerek reformját, különösen a hozzáadott cukrok és mesterséges színezékek eltávolítását célzó intézkedéseket.
A Trump-kormányzat mezőgazdasági támogatásai és azok hatása
Miközben RFK Jr. hangsúlyozza az ultra-feldolgozott élelmiszerek diétából való kizárásának fontosságát, táplálkozási szakértők rámutatnak arra, hogy a Trump-adminisztráció több politikája – köztük a kukorica- és szójaültetvények hatalmas támogatása – ellentmond ennek a célnak.
Aviva Musicus, a Harvard Közegészségügyi Iskola táplálkozástudományi adjunktusa így fogalmazott: „A vezetés valóban kudarcot vall abban, hogy betartsa ígéretét a krónikus betegségek elleni harcban, és ezzel elárulja azt a közönséget, amely bizalmat helyezett beléjük egy olyan valós problémával kapcsolatban, amely az amerikaiakat mélyen érinti.”
A „Make America Healthy Again” stratégia jelentése
2023 szeptemberében Kennedy egészségügyi és emberi szolgáltatásokért felelős minisztériuma kiadta a „Make America Healthy Again” (MAHA) stratégiai jelentést, amelyet gyermekek egészségének javítására szolgáló útitervként mutattak be. A dokumentum kiemelte a magas feldolgozottságú élelmiszereket mint a gyermekek körében növekvő krónikus betegségek egyik fő okát, és több mint 120 ajánlást fogalmazott meg.
- Oktató kampányok indítása az új étrendi irányelvek népszerűsítésére
- Szabályozási javaslatok előmozdítása az élelmiszer-színezékek korlátozására
- A táplálkozási információkra vonatkozó szabályozások esetleges felülvizsgálata
Ugyanakkor a jelentést kritizálták táplálkozási és közegészségügyi szakértők amiatt, hogy inkább önkéntes intézkedésekre fókuszál, mintsem valódi szabályozásra az élelmiszer- és vegyipari vállalatokkal szemben. Például bár javasolja az amerikaiak vegyszer- és peszticid-expozíciójának nyomon követését, nem javasol korlátozásokat ezek használatára.
A mezőgazdasági támogatások szerepe az ultra-feldolgozott élelmiszerek elterjedésében
Az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF-k) olyan iparilag módosított termékek, amelyekhez különféle adalékanyagokat adnak ízjavítás, kényelem és eltarthatóság növelése céljából. Az Egyesült Államok élelmiszerellátásának akár 73%-át is kitevő UPF-k számos egészségügyi kockázattal hozhatók összefüggésbe:
- Szív- és érrendszeri betegségek
- 2-es típusú cukorbetegség
- Rákos megbetegedések
- Emésztési problémák és mikrobiom zavarok
- Pszichés egészségügyi problémák
Sok adalékanyag – például magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, kukoricakeményítő, dextróz, szójalecitin vagy maltodextrin – kukoricából vagy szójából származik. Ezek a két árucikk jelentős mezőgazdasági támogatásban részesülnek: a Trump-adminisztráció 2023 júliusában elfogadott rekonsziliációs törvénye szerint a következő tíz évben 52 milliárd dollárral növekszik ezen támogatások összege.
Ezzel párhuzamosan olyan programokat érintettek jelentős megszorítások – például a SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), amely 2024-ben 41 millió amerikai számára biztosított étkezési támogatást –, amelyek alapvető fontosságúak lennének a közegészség szempontjából.
A mezőgazdasági politika kritikája és következményei
Ben Lilliston, az Institute for Agriculture and Trade Policy vidékfejlesztési és klímaváltozásért felelős igazgatója szerint:
„A mezőgazdasági politikánk arra ösztönzi a gazdákat, hogy túltermeljék a kukoricát és szóját. Ez vezetett ahhoz, hogy ezekből az alapanyagokból olcsón előállíthatók legyenek azok az adalékanyagok, amelyekkel tele vannak az ultra-feldolgozott ételek.”
Kiemelte továbbá, hogy nehéz olyan feldolgozott ételt találni, amelynek összetevői között ne szerepelne kukorica vagy szója – ezek rendkívül olcsók és bőségesen hozzáférhetők.
A gyümölcs- és zöldségtermesztők helyzete
A szója- és kukoricatermesztés több mint felét teszi ki az ország mezőgazdasági területének; azonban ezek nagy része állati takarmányként, etanol üzemanyagként vagy UPF-khez használt melléktermékként kerül felhasználásra. Ezzel szemben a gyümölcs- és zöldségtermesztők – akik egészséges táplálékot biztosítanak – kisebb gazdaságokat működtetnek, amelyek nem jogosultak jelentős támogatásokra.
Jared Hayes, az Environmental Working Group vezető elemzője hangsúlyozta: „Ezek azok a gazdaságok, amelyek valóban egészséges ételeket szolgáltatnak majd az amerikai asztalokra.”
RFK Jr. korábbi kritikái és jelenlegi álláspontja
Mielőtt Robert F. Kennedy Jr. csatlakozott volna Trump kabinetjéhez, már korábban is bírálta a mezőgazdasági támogatásokat mint az ultra-feldolgozott ételek iránti függőség egyik fő okát. Egy 2024-es interjúban így fogalmazott:
„Az amerikai elhízási járványt olyan ételek okozzák, amelyek ‘mérgezettek’ a túlzottan támogatott árucikk-alapú adalékanyagoktól.”
Egy ugyanebben az évben megjelent véleménycikkében a Wall Street Journalban több lépést is felsorolt arra vonatkozóan, hogyan lehetne „Egészségesebbé tenni Amerikát”, melyek között szerepelt a mezőgazdasági támogatások reformja is:
„A támogatási rendszerünk annyira elavult, hogy kevesebb mint 2%-a jut gyümölcsöknek és zöldségeknek.”
A MAHA-jelentések kritikája és ipari érdekek befolyása
Az első MAHA értékelő jelentés májusban jelent meg, amely egyértelműen bírálta az élelmiszeripart a krónikus betegségek növekedéséért. Erre reagálva több mint 250 élelmiszer- és mezőgazdasági szervezet – köztük az American Soybean Association és a National Corn Growers Association – levelet írtak, amelyben hibás állításokat emlegettek és követelték iparági képviselők bevonását.
A második stratégiai jelentésben azonban már jóval kevesebb szó esett az ipar felelősségéről: míg az első dokumentumban negyvenszer említették meg az ultra-feldolgozott ételeket, addig a másodikban mindössze kétszer fordult elő ez a kifejezés.
Rebecca Wolf, a Food and Water Watch élelmiszerpolitikai vezetője így kommentálta ezt:
„Kennedy önmagát anti-korporatív hősnek állítja be, miközben ugyanazokat az iparágakat barátkozza meg, amelyeket állítólag szabályozni vagy megváltoztatni akar.”
„Van ugyan anti-korporatív retorika, de hiányzik annak képessége vagy akarata is, hogy valóban szembeszálljon e hatalommal.”
A jövő kihívásai: Egészségesebb amerikai étrend kialakítása
Aviva Musicus szerint ahhoz, hogy valóban egészségesebb étrendet alakítsanak ki Amerikában, nem elég csak szabályozni az ultra-feldolgozott ételeket; emellett nem szabad csökkenteni azon programokat sem – mint például SNAP –, amelyek alacsony jövedelmű családok számára teszik elérhetővé a tápláló étkezést és egészségügyi ellátást.
„Láttuk már azt is,” mondta Musicus, „ahogy a szövetségi kormány csökkentette SNAP-juttatásokat, milliókat fosztott meg egészségbiztosításuktól, megszüntette helyi termelőket támogató iskolai programokat, leépítette a táplálkozással kapcsolatos kutatásokat finanszírozó forrásokat és veszélyeztette életmentő oltásokhoz való hozzáférést.”
Eközben RFK Jr. nem tudott megfelelő szabályozást bevezetni az élelmiszeripar számára.
Eredményként ez az adminisztráció nettó közegészségügyi hatása negatív volt annak ellenére is, hogy folyamatosan arról beszéltek: javítani akarják az amerikaiak egészségét.
Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2025/oct/22/rfk-maha-ultra-processed-foods-trump