Az ausztrál Vow startup, amely az élelmiszer-technológia élvonalában jár, mostantól házi használatra is elérhetővé tette tenyésztett húsból készült termékeit. A kínálatban szerepel többek között tenyésztett kacsamáj (foie gras), füstölt krém és krokett is, amelyek korábban csak éttermekben voltak elérhetők.
A Vow és a tenyésztett hús forradalma
Hónapokon át a Vow termékei már megjelentek Ausztrália legjobb éttermeiben, most azonban a startup a fogyasztói piacra lép. A Forged nevű fogyasztói márka alatt három közvetlenül vásárolható terméket mutattak be, amelyek mindegyike tenyésztett japán fürjhúsból készül. Ez az első alkalom, hogy a vásárlók többféle tenyésztett húsból készült terméket is megvásárolhatnak otthoni felhasználásra.
A termékek bemutatása – innováció a konyhában
A japán tenyésztett fürjhúsból készült termékeket divatipari stílusú „dropokban” vezetik be, kezdve a cég székhelyével, Sydney-vel. A helyi lakosok rendelhetnek foie gras-t, krokettet és füstölt krémet, hogy otthonukban is kipróbálhassák ezt az innovációt. Hamarosan érkezik majd az a parfait is, amely korábban a Vow-t az éttermi színtérre emelte.
Füstölt tenyésztett fürjkrém
A füstölt krém gazdag és vajszerű állagú, amelyet a „ízvilág szentháromsága” – füst, só és hús – jellemez. Összetevői között szerepel sótlan vaj, 40% tenyésztett hús, víz, glükóz és só. Egy 180 grammos üveg ára 14,99 ausztrál dollár.
Bár jogilag nem nevezhető vajnak, de használata ajánlott úgy, mint a vajé – állítja a Forged webshop. A hickory füsttel ízesített krém kiválóan alkalmas péksüteményekbe töltve, burgonyapürébe keverve vagy meleg kenyér tetején kenve, illetve mártásokhoz is felhasználható.
Tenyésztett kacsamáj (foie gras)
A foie gras az egyik legértékesebb és egyben legvitatottabb csemege a világon. A Vow változata azonban megszünteti az állatkínzást: a máj 51%-a tenyésztett fürjhúsból áll, amelyet gyógynövényes kókuszolajjal, napraforgóolajjal, borsófehérjével (fava bean protein), konjac-kal és más összetevőkkel egészítenek ki.
A foie gras többféleképpen készíthető el: serpenyőben aranybarna kérget kapva és lágy belsőt hagyva sütve, sütőben ropogósra sütve, meleg ételek tetejére vékonyra szeletelve vagy akár mélyhűtve rántva is fogyasztható. Csomagolása öt darabos (25 AUD) vagy tíz darabos (50 AUD) kiszerelésben érhető el.
Krokettek
A panírozott krokettek fagyasztott állapotban érkeznek és készen állnak a sütésre. Összetételükben 30% tenyésztett fürj parfait található, amelyet Désirée burgonyapürével, metélőhagymával, portói borral és különféle ízesítőkkel egészítettek ki. A kroketteket panko morzsába forgatták.
Kiválóan illenek aiolihoz, reszelt szarvasgombához vagy savanyított csilipaprikához, valamint könnyű fehérborok mellé ajánlottak. Kaphatók 20 darabos (30 AUD) vagy 40 darabos (60 AUD) kiszerelésben.
A tenyésztett hús előállításának folyamata
A Vow egy japán fürj néhány sejtjét használja fel alapanyagként. Ezeket egy tápanyagokban gazdag táptalajba helyezik, majd fermentációs tartályokba töltik át. Ezek a tartályok olyan körülményeket teremtenek meg, amelyek utánozzák a fürj testében zajló folyamatokat, így a sejtek természetes módon növekednek és szaporodnak.
A hús betakarítása körülbelül 79 nap után történik meg: ekkor elválasztják a táptalajtól és különféle csemegékhez – például parfait-hoz vagy foie gras-hoz – dolgozzák fel.
Kiskereskedelmi debütálás és gyártási kapacitás bővítése
A Vow társalapítója és vezérigazgatója, George Peppou áprilisban jelezte terveiket a kiskereskedelmi piacra lépéssel kapcsolatban egy Green Queen-nek adott nyilatkozatában. Ez azután történt, hogy az Ausztrália és Új-Zéland élelmiszerbiztonsági hatósága (FSANZ) előzetes jóváhagyást adott.
Júniusban az élelmiszer-miniszterek jóváhagyták az ehhez szükséges szabályozási módosításokat mindkét országban, így megnyílt az út a kereskedelmi forgalmazás előtt.
A vállalat már április óta értékesíti összetevőit éttermeknek Szingapúrban is. Ausztráliában pedig július óta van jelen: Sydney-ben és Melbourne-ben összesen tizenkét étteremben kínálnak tenyésztett fürjhúsból készült fogásokat.
Pénzügyi helyzet és gyártási kapacitás
A cég eddig összesen 55 millió dollár befektetést gyűjtött össze. Idén korábban munkaerő-leépítést hajtott végre – mintegy 30%-os létszámcsökkentést –, amelyet ugyanakkor Peppou „erős pozícióból fakadó iparági vezetői döntésként” jellemzett, nem pedig gyengeségként.
Gyártási kapacitása jelentősen bővült: második gyárában már akár 35 000 literes fermentációs tartályokat működtetnek – ez állításuk szerint akár húsz-harmincszor olcsóbb beruházás volt más versenytársakhoz képest. A legnagyobb élelmiszer-minőségű sejttenyésztő bioreaktoruk kapacitása pedig eléri a 20 000 litert.
Eddig rekordméretű tenyésztett hús betakarítást hajtottak végre: egyszerre akár 538 kilogrammot takarítottak be. Az év végére várhatóan akár egy betakarítás alkalmával is elérik majd a 900 kilogrammot; havi szinten pedig akár 10 800 kilogrammra növelik termelési volumenüket. Hosszabb távon pedig teljes gyári kapacitással akár havi több mint 20 000 kilogramm előállítása is lehetséges lesz.
Nemzetközi verseny és piacnyitás
A Vow kiskereskedelmi piacra lépése néhány nappal megelőzi az amerikai Mission Barns startup hasonló lépését: Kalifornia Berkeley Bowl West üzletében mutatják be elsőként tenyésztett sertéshús húsgolyóikat az amerikai vásárlóknak. Később további terjeszkedést terveznek például Sprouts Farmers Market üzletekben.
Ezeket megelőzően csak az Eat Just vállalat vezette be kereskedelmi forgalomba Good Meat nevű tenyésztett csirkehúsát tavaly Szingapúrban Huber’s Butchery üzletében.
Forrás: https://www.greenqueen.com.hk/vow-cultured-quail-lab-grown-cultivated-meat-australia-forged/